Grolzicht

Sponsoren zijn belangrijk voor het bestaan van onze volleybalvereniging. Zo ook Café Speeltuin Grolzicht met zijn sympathieke kastelein Caspar En Bernadet van Uem.

Het gezellige Café Speeltuin Grolzicht bestaat al 83 jaar. Het is een echt familiebedrijf. “Toen mijn opa en oma het destijds oprichtten, bestond sportcafé Den Elshof nog niet. Ze gingen vanuit hier met een mandje koffie en thee naar de kleedkamers in de rust. Later verkochten mijn zussen en ik altijd Treets en Raiders langs het veld vanuit van die houten buikbakken.” Toen zijn opa en oma stopten, runden zijn oom en tante het bedrijf een tijdje om het vervolgens over te doen naar zijn vader en moeder. “In die tijd, ik geloof de jaren ’70, was mijn vader de eerste die een Grol-team ging sponsoren,” zegt Caspar, terwijl hij er een foto bij pakt die in het café hangt. Hij wijst er zijn vader Bernard, Ben Smeets, Harry Paf, Harry Keunekamp en Theo te Plate op aan. Enthousiast pakt hij er nog een aantal foto’s bij van Grol teams die hij later zelf sponsorde en vertelt er kort wat bij. “Tegenwoordig sponsor ik Grol Heren 2 en 3. Die komen na hun training altijd voor een biertje en voor vertrek naar uitwedstrijden drinken ze een kop koffie.” Niet alleen draagt hij de volleybalvereniging Grol een warm hart toe; Grolzicht heeft ook een eigen kaartclub, biljartclub en dartclub. “En de Noamelkers van de Zwolse carnavalsvereniging hebben hier hun thuisbasis, dus die zijn er ook regelmatig om bijvoorbeeld te vergaderen. Ook sponsor ik nog een team van de voetbal.”

Inmiddels runnen Caspar en Bernadet Grolzicht alweer 31 jaar. Menig Grolle/Zwollenaar heeft in die jaren ervaren dat “Cappie” altijd in is voor een lolletje. “Het mooist was dat een klant na zijn bezoek nog even met zijn motor binnenkwam om een rondje langs het biljart te maken. Dat lukte niet. De motor sloeg af toen hij bij de serre weer naar buiten wilde gaan. Toen moesten we hem aandrukken. De motor sloeg weer aan, waarna hij tegen de wand aan schoot, met flinke schade tot gevolg. Maar dat maakte niet uit, we hadden enorm veel lol.” Een ander hoogtepunt vindt Caspar het “ramptoerisme” (zoals hij het zelf noemt) naar zijn café toen hij in elkaar was geslagen na een bezoekje aan zijn geliefde Ajax. “We zaten met een groepje Achterhoekers in de Amsterdamse tram naar de wedstrijd Ajax-Bayern München. Ik denk dat ze ons vanwege ons Achterhoekse accent voor Duitsers aan zagen. Ik zat in een hoekje en werd in elkaar geslagen door Ajax-hooligans. Iedereen wilde daarna de toegetakelde Clappie van Uem natuurlijk wel even met eigen ogen zien,” zegt hij lachend. Het voorval heeft zijn liefde voor Ajax in elk geval niet geschaad, want de in december 2014 gebouwde serre is er zelfs op geïnspireerd. “Het dak kan open, net als in de ArenA! Zo kunnen de mensen heerlijk van de zon genieten, maar wel uit de wind zitten.”

Grolzicht, met zijn gezellige kroeg, aanbouw en de ArenA-serre, leent zich behalve voor vergaderingen bij uitstek voor familiefeestjes en bruiloften (waarbij eventueel aanwezige kinderen dan mooi in de speeltuin kunnen vertoeven). Caspar en Bernadet verzorgen daarbij naar wens zelf buffetten, waarbij ook Caspar’s befaamde Gehaktbal Light (“met meer beschuit”) uiteraard op het menu kan staan. Neem voor meer informatie gerust contact op!